Den 2:a april hade vi vårt första möte för säsongen i vår föreningsbigård vid Ekebyhovs slott. Många medlemmar var på plats i strålande solsken och vårvärme.

Biodlarmöte Ekebyhovs slott. Foto: http://www.bubbelbubbel.se
Biodlarmöte i Föreningsbigården vid Ekebyhovs slott. Foto: Mats Andersson

Vi har för närvarande sex bikupor med samhällen i samtliga. Vi kommer att benämna dom 1 t.o.m 6, med början från vår stora kupa som bara innehåller material. Samhällena 1 t.o.m 5 är uppstaplingskupor med lågnormalramar medan den sjätte är en trågkupa med Svea-ramar.  Målsättningen är att få över 6:an på samma material som dom övriga under sommaren.

Mälaröarnas biodlarförenings föreningsbigård vid Ekebyhovs slott.
Mälaröarnas biodlarförenings föreningsbigård vid Ekebyhovs slott. Foto: Mats Andersson

Vi gjorde samma moment i alla våra kupor:

Alla bisamhällen kändes vitala. Vi såg inga tecken på aggressivitet eller oroligt beteende. Nummer 2 och 6 är lite svagare än de övriga men inte så att vi behöver oroa oss ännu. Samhällena 1, 3 och 4 hade lite dåligt med foder. Bengt kommer att svänga förbi under veckan och stödfodra.

Vi har lite problem med stackmyror på kuporna. Inga större problem inne i kuporna dock.

Ganska många medlemmar har drabbats av vinterförluster. Viktigt så här års är att kolla att bina verkligen har foder kvar så att det räcker en bit in i maj om det blir en kall och regnig aprilmånad. Lyft försiktigt på kupan och om den känns lätt, fodra med foderdeg, Bifor eller vatten/sockerblandning 50/50. Om du fodrar, snåla inte. Motsvarande minst fyra kilo socker bör man ge. Att fodra med honung är mindre bra, eftersom det lättare kan starta röveri. Som alltid, ska man minska flusteröppningen till max ett par centimeter om man fodrar ett bisamhälle. Det gör det mycket lättare för samhället att skydda sig mot röveri från andra samhällen.