För bina är sommaren över, men vi har lite kvar att göra, och det är viktiga saker. Vi ska invintra bra bisamhällen i bra kupor med tillräckligt med foder och så lite varroa som möjligt. Först ska du förstås få av alla skattlådor och skörda den sista honungen

Bra bisamhällen

De samhällen som är värda att satsa på ska vara tillräckligt starka och förstås ha en fungerande drottning. Svaga eller viselösa samhällen dör på vintern och dom är faktiskt inte värda att satsa på.

Bra kupor

Se över dina kupor inför invintringen. Dom måste förstås vara hela och täta. Kolla att kuporna står stadigt och lägg en rejäl sten på taket eller spänn fast det med en rem, så att inte det blåser av i höststormarna.

Tillräckligt med foder

Vi brukar rekommendera att man ger sina samhällen 1,5 hink Bifor. Ibland är det för mycket och i sällsynta fall för lite, men du vill inte behöva oroa dig för att bina svälter om våren blir sen. Läs mer om fodring här.

Så lite varroa som möjligt

Du måste bekämpa varroakvalstret. Inbilla dig inte att du har lite kvalster och kan strunta i bekämpningen. Gör du det, dör dina bin och du sprider kvalster i närområdet. Vi rekommenderar att du använder Apiguard eller myrsyra i kombination med oxalsyra senare på hösten. Ju tidigare du kan göra den första behandlingen, desto bättre, eftersom samhället då får fler friska vinterbin. Använd nedfallsbrickor och håll koll på hur många döda kvalster som faller ner. Om det är väldigt många, ta hjälp av bitillsyningsman.

Behandling av bisamhällen mot varroakvalster med myrsyra. Fotograf: Mats Andersson, Stenhamra, www.bubbelbubbel.se

Om du använder Apiguard – följ instruktionerna. Två brickor ska användas. Två veckor med varje, så att man får en behandlingsperiod på fyra sammanhängande veckor.

Om du använder myrsyra, kom ihåg att temperaturen ska vara mellan 15 och 25 grader.

Behandling av bisamhällen mot varroakvalster med myrsyra. Fotograf: Mats Andersson, Stenhamra, www.bubbelbubbel.se