Den 17:e juni hade vi medlemsmöte i vår föreningsbigård vid Ekebyhovs slott. Det var varmt och uppehåll, men vi har blivit lovade regn, vilket verkligen behövs nu. Vi gick igenom våra kupor, som numera är numrerade efter sin placering; 1 till och med 6.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”23″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_slideshow” image_crop=”0″ image_pan=”1″ show_playback_controls=”1″ show_captions=”0″ caption_class=”caption_overlay_bottom” aspect_ratio=”1.5″ width=”100″ width_unit=”%” transition=”fade” transition_speed=”1″ slideshow_speed=”5″ border_size=”0″ border_color=”#ffffff” ngg_triggers_display=”always” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Foto: Mats Andersson

 

Kupa 1

Den här kupan innehåller en avläggare som gjordes från kupa 3 för två veckor sedan. Här förväntade vi oss att hitta drottningceller som skulle vara precis krypmogna eller redan krupna, men det fanns inte. Vi satte in en ram med ägg och yngel och en ram med en täckt drottningcell från kupa 2 och hoppas på att hitta en drottning och ägg nästa gång.

Kupa 2

Ett av våra övervintrade samhällen som har varit svagt under försommaren. Nu hade de lite drottningceller. Några medlemmar fick med sig en cell hem och en gick till kupa 1. Resten revs. Samhället har yngel.

Kupa 3

Vårt mest välmående samhälle, som skattades på två hela lådor för två veckor sedan. Allt är i sin ordning här.

Kupa 4

En avläggare som vi fick från Bengt Haglund för två veckor sedan. Här var det bra fart. vi satte på en till yngelrumslåda och en skattlåda ovanpå ett spärrgaller. Det var gott om öppet och täckt yngel.

Kupa 5

Här bor inga bin. Vi vill inte jobba med den här typen av bikupa, men den får stå kvar tills vidare. Eventuellt kan någon svärm flytta in.

Kupa 6

Det här som var vårt svagaste samhälle i våras har utvecklats riktigt bra. Nu hade de fyllt sina två skattlådor så de fick en skattlåda till. Vi ordnar med skattning här de närmaste veckorna.  Vi såg drottningen, som är märkt med gul färg.

Observationskupan

I vår observationskupa har bina gjort sig en liten drottningcell. Bina sattes in för två veckor sedan, så det följer tidplanen. Nästa gång förväntar vi oss att hitta öppet yngel här.

[one_half padding=”0 5px 0 0″]

Observationskupa. Biodling med Mälaröarnas biodlarförening vid Ekebyhovs slott. Foto: Mats Andersson, Stenhamra, Färingsö, Ekerö, www.bubbelbubbel.se[/one_half]

[one_half_last]Observationskupa. Biodling med Mälaröarnas biodlarförening vid Ekebyhovs slott. Foto: Mats Andersson, Stenhamra, Färingsö, Ekerö, www.bubbelbubbel.se[/one_half_last]

Varroanedfall

Vi räknade varroanedfall i kuporna 2, 3 och 6. Det är väldigt lite nedfall. Vi hittade färre än fem kvalster i samtliga tre samhällen och det är två veckors nedfall. Det här är lite konstigt med tanke på att vi har haft mer nedall tidigare.

Om man vill så kan man fortfarande bekämpa varroakvalster med drönarvaxutskärning.

Stödfodring

Det kommer många frågor om fodring av bin. Vi kommer att samla de vanligaste frågorna och deras svar på den här sidan.

Inköp av Bifor

Vi diskuterade inköp av Bifor till invintringen. Leif kommer köpa hem en pall och tar emot beställningar. Mats kommer också köpa en pall och skickar ut ett mail om detta och tar emot beställningar inom ett par veckor.