Hej alla medlemmar.

Vi har en idé som vi behöver er hjälp med. Vi fick höra talas om att Lidingö biodlarförening har en gemensam behandlingshjälp mot varroa som vi tyckte lät bra så vi tänkte göra likadant här på Mälaröarna.

Det här kallas för varroatåget.

Det går till så här: i början av augusti åker ett antal personer runt på öarna och hjälper alla biodlare som vill med varroabehandlingen. Behandlingen sker med myrsyra. Den kostar ingenting och biodlaren behöver inte köpa något material. Biodlarföreningen bjuder på alltihop.

I november-december kör vi ett till varroatåg för att behandla med oxalsyra, antingen i form av droppning eller förångning.

Det här har en rad fördelar. För det första blir varroabehandlingen gjord. Den blir gjord i rätt tid och på rätt sätt och samtidigt hos alla biodlare som är med. För din del betyder det att du slipper köpa material och utrustning för varroabehandlingen och du slipper vara orolig för att göra något fel.

Du behöver faktiskt inte ens vara på plats. Om du är bortrest den utvalda dagen, behöver du bara meddela att du vill ha hjälp med behandlingen och var dina kupor finns, så ordnar vi resten.

Eventuellt kommer även bitillsyningsman att vara med och göra en hälsokontroll på dina bin.
Det vi behöver hjälp med, är att ta reda på var öarnas bisamhällen finns, så att vi kan planera varroatåget. Gör så här:

Observera att den här informationen enbart kommer att användas för planeringen av vår varroabehandling. Den kommer inte vara tillgänglig för någon utanför biodlarföreningens styrelse och de personer som ska hjälpa till med varrotåget. Det har förekommit stölder och vi vill ju inte hjälpa några tjuvar.