Efter några veckor med iskalla vindar och snöbyar har vi äntligen fått lite försommarvärme. Vi hade ett föreningsmöte den 21/5 med väldigt många medlemmar på plats. Vi gjorde tre avläggare till tre lyckliga medlemmar och vi pratade också lite om vad än avläggare är och vad som är viktigt för att en avläggare ska bli ett livskraftigt samhälle.

Man bör flytta avläggaren minst tre kilometer från modersamhället, så att flygbina inte flyger hem igen. Det är förstås mycket viktigt att se till att man inte får med sig drottningen från modersamhället. Kolla alla ramar noggrant innan dom flyttas över till avläggaren.

Minska gärna flusteröppningen till ett par centimeter för att förhindra att andra samhällen  i närheten rövar avläggaren på sitt foder. Detta kan hända i början av juni om det blir en svacka i tillgången på nektar.

Rökpust biodling, fotograf Mats Andersson, Stenhamra
Foto: Mats Andersson

Det här händer i avläggaren:

Läget i våra kupor

Samhällena i kuporna ett, två och tre är starka. Det var också därifrån vi gjorde avläggarna. Nummer fyra och fem lät vi vara ifred. Varroanedfallet från dessa två är fortfarande högre än dom andra. Arbetsgruppen besökte bigården förra helgen och varroabehandlade då femman med Apiguard och förstärkte med bin och yngel från en annan kupa. Nu kändes samhället kraftigare.

Arbete i föreningsbigården vid Ekebyhovs slott, Mälaröbiodlarna
Foto:Leif Johnsson
Arbete i föreningsbigården vid Ekebyhovs slott, Mälaröbiodlarna
Foto:Leif Johnsson