Cellstorlekar

Sedan snart 20 år propageras det i vissa kretsar i Sverige för att man ska försöka få sina bin att bygga på vax som är präglat med 4,9 millimeters celler. Teorin är att man genom att få bina att bygga mindre celler ska bekämpa varroakvalstret. 4,9 är en cellstorlek som afrikanska bin bygger och eftersom afrikanska bin har mindre problem med varroan än andra raser, påstår man att varroaproblemet är enkelt löst med 4,9 mm-celler.

Det finns två andra cellstorlekar: 5,1 mm och 5,3 mm. 5,1 är den storlek som t.ex italienska bin bygger naturligt. Här på Mälaröarna har vi Carnica-bin och dom vill bygga celler som är 5,3 mm. Om man sätter in mellanväggar med 5,1 mm celler i en kupa med Carnica-bin, så kommer man att se en del kakor som är byggda som den här:

Felbyggt vax

Som ni ser, får bina problem med att bygga cellerna rätt och man får en del celler som inte blir sexkantiga. Såna celler använder bina varken till yngel eller till att lagra honung och det blir alltså onödigt utrymme i kupan.

Om du har mellanväggar liggande och du undrar vad det är för cellstorlek på dom, kan du enkelt räkna ut det genom att räkna upp tio celler på vaxet och markera dom med t.ex en penna. Ta sedan en linjal eller tumstock och mät från ena änden av dom tio cellerna till andra änden. Är det 53 mm har du fått rätt vax. Om det är 51 mm eller mindre, bör du överväga att inte använda mellanväggarna och köpa nya med rätt cellstorlek.