Vid några tillfällen har vi använt florsockermetoden för att kolla mängden kvalster i våra samhällen i föreningsbigården. Det här är ett enkelt sätt att få en uppfattning om hur mycket kvalster som finns i ett samhälle. Den enda utrustning man behöver är en burk med ett lock med nät vars maskor är tillräckligt stora för att släppa igenom varrokvalster. Det är också bra att ha en vit balja eller skål att skaka ut kvalstren i så att det blir lätt att räkna dem.

Möte med Mälaröbiodlarna vid Ekebyhovs slott med bisjukdomskonsulent Preben Kristiansen från SBR. Fotograf Mats Andersson www.bubbelbubbel.se.

Man häller ner en dryg deciliter bin tillsammans med florsocker i en burk med ett nätlock. Man rullar runt burken så att bina täcks av florsocker och väntar några minuter. Kvalstren tappar taget från bina och efter ett tag skakar man ut florsockret och kvalstren genom lockets nät på ett vitt underlag, t.ex ett varroainlägg eller en balja. Genom att hälla på lite vatten löser man upp sockret och man kan då lätt se kvalstren. Det här är en bra metod för att på ett standardiserat sätt få en uppfattning om kvalstermängden i ett bisamhälle.

Här kan du se en Youtube-video med en demonstration av florsockerkontroll.