Bitömmarbottnar är ett bra redskap när man ska skörda honungen. Istället för att lyfta ut ramarna en och en och borsta av alla bin, ställer man skattlådan på en bitömmarbotten och hämtar den dagen efter. Bina går ur lådan till resten av samhället och ofta fungerar det här väldigt bra. Jag brukar ställa skattlådorna på bitömmarbottnar på eftermiddagen och hämta dom på förmiddagen dagen efter. Om dom står på längre, ökar risken för att bina hittar tillbaka in i lådan eller att andra samhällen hittar in i lådan och drar igång ett röveri.

Bitömmarbotten. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra Färingsö, Ekerö

Olika varianter av bitömmarbottnar

Det finns olika varianter av bitömmarbottnar. Alla bygger på principen att bina ska hitta ut men inte in. Grunden är en skiva med samma mått som dina skattlådor. Du kan använda t.ex plywood eller Masonit. Runt skivans kanter fäster du lister för att skapa ett mellanrum. 22 mm är ett lagom mått. Skivan ska ha lister på båda sidorna.

Hörnbitömmare

Det här är en liten plastkonstruktion med en stor ingång och en liten utgång. Borra hål i skivans hörn och skjut fast hörnbitömmarna med en häftapparat. Helst bör du ha en hörnbitömmare i skivans alla fyra hörn.

Bitömmarbotten. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra Färingsö, Ekerö

“Gula dosan”

Här sågar du ut ett hål i skivans mitt som passar dosans inre mått. Bina går in i ett stort hål på dosan ovansida, runt i smala kanaler i dosans yttre kant och ut genom två små hål på dosan undersida. Det här är den typ av bitömmare som har fungerat bäst för mig. När dosorna är nya får man vara lite observant när man ställer ner skattlådan på bitömmarbottnen så att inte dosan hoppar ur läge. Efter en säsong eller två har bina lagt propolis på både skivan och dosan så att dom sitter säkrare.

[one_half padding=”0 10px 0 0″]Bitömmarbotten. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra Färingsö, Ekerö[/one_half]

[one_half_last padding=”0 0 0 0″]Bitömmarbotten. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra Färingsö, Ekerö[/one_half_last]

[one_half padding=”0 10px 0 0″]Bitömmarbotten. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra Färingsö, Ekerö[/one_half]

[one_half_last padding=”0 0 0 0″]Bitömmarbotten. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra Färingsö, Ekerö[/one_half_last]

 

Åtta gångar från mitten

Det här är en annan variant, där bina går in genom en stor öppning skivans mitt och ut genom åtta smala gångar i bitömmarens utkant. Jag har inte använt den här varianten så mycket eftersom det är lite krångligare att fästa den i skivan än dom andra varianterna.

Bitömmarbotten. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra Färingsö, Ekerö

Andra varianter

Det finns även andra varianter. Det finns en liten modell med fjädrar som bina ska passera. Jag gissar dock att bina kittar igen en sån lösning med propolis och gör den obrukbar ganska snabbt.

Det finns ritningar på hembyggda bitömmarbottnar. Om du är sugen på att bygga egna, så bör du kunna hitta ritningar på nätet med Google. Bitömmarbotten heter “escape board” på engelska

Varierande resultat

Ibland går bina inte ur skattlådan och man får borsta ändå. Det är svårt att veta vad det beror på. Det får förstås inte finnas yngel eller en drottning i lådan, för då stannar bina. Ibland fungerar det att ställa mer än en skattlåda på samma bitömmarbotten, men risken för att bina blir kvar ökar då.

Väderoberoende

En av fördelarna är att man inte blir lika beroende av vädret som om man ska borsta av bina på varje ram. Om bitömningen har fungerat kan man skörda honungen även om det skulle regna. Att lyfta av en tom låda är ju snabbt gjort.

Ovanpå samhället, inte bredvid

Det kan vara frestande att ställa bitömmarbottnen med skattlådan bredvid kupan för att slippa lyfta så högt. Mina erfarenheter säger dock att bina söker sig till sitt samhälle och inte bara ut ur skattlådan. Jag har provat att ställa skattlådan på en bitömmarbotten på bänken mellan två kupor, men ofta har jag kommit tillbaka dagen efter och alla bina har varit kvar i lådan. Det verkar som att doften av samhället ökar chansen för att bina går hem.

Nackdelar med bitömmarbottnar

Ja, det finns några nackdelar. För det första krävs två besök vid bikuporna – ett för att sätta på skattlådorna på bitömmarbottnar och ett för att lyfta av lådorna. Har man sina kupor i trädgården, så är det ju inte hela världen, men om man åker långt till sin bigård blir det mycket extra tid.

Röveri

Ibland händer det att bina hittar in i skattlådan. Istället för en tom skattlåda fylld av honung, möts man av ett moln av bin och ramar där bina öppnat vaxlocken och börjat bära hem honungen. Var noga med att se till att det inte finns några öppningar in i skattlådan, så slipper du det här problemet.

Tunga lyft

Om man är van att skörda enstaka ramar, kan man kanske tycka att det blir för tungt. En skattlåda full med honung är tung och ska den dessutom lyftas högt, blir det ännu tyngre.