Användning av timerstyrd oxalsyraförångare mot varroakvalster

Oxalsyrarök är obehaglig och skadlig för oss. Bina tycks inte bry sig, men kvalster dör i massor. Välj en dag utan stark vind för behandlingen, dels för att oxalsyra inte ska blåsa på dig, dels för att ångan ska stanna bättre och sublimera inne i kupan. Oxalsyran påverkar inte kvalster i täckt yngel men har effekt i 14 dagar, så kvalster som kryper ut den tiden slås ut.
Förångaren är automatisk, så du har god tid att gå ifrån och slippa utsätta dig för röken.

Föreningens medlemmar kan utan kostnad låna utrustning för rökning inklusive batteri hos Åke e, Tureholmsvägen 79 i Skå (2km från Svanhagen).

Du behöver

Förångningen är mest effektiv om ångan får stiga upp genom kupan. Det lär fungera också om man behandlar uppifrån, men det har jag inte provat.
Förångaren bör alltså stoppas in i flusteröppningen och man behöver inte (ska inte) öppna kupans lock. Om kupans botten är av trä räcker 20 mm fri flusterhöjd. Vid plastbotten behövs minst 5 mm till för värmeskyddet av plywood under förångaren.

Gör så här

Efter sista kupan

Torka av röret som kan vara belagt med sublimerad syra.

Bra att veta

Förångaren stänger av efter c:a 170 sek. Skulle man råka bryta strömmen i förtid, måste förångaren få svalna i 5 minuter innan den startas igen, annars blir den överhettad.

En behandling drar bara c:a 1 Ah, så ett bilbatteri på 60 Ah räcker länge. Ett mindre startbatteri till gräsklippare eller liknande fungerar också alldeles utmärkt.

Finns kvalster så börjar nedfallet efter 1-2 dygn. Effekten varar under mer än 2 veckor.

Har du frågor, synpunkter på funktion eller användning är du välkommen kommentera till ake.backagarden@gmail.com.

Åke e