Hej alla Mälaröbiodlare.

Så här i början av maj är det dags att sätta på skattlådorna. Om du vill och om samhället känns starkt, kan du sätta på två skattlådor direkt. Om du vill använda spärrgaller eller inte, är egentligen en smaksak. Med spärrgaller vet du alltid att du inte har pollen och yngel i honungskakorna. Du vet också var drottningen INTE är, om du behöver hitta henne. Utan spärrgaller har samhället större frihet att utvecklas och eventuellt kan det bli lite starkare och ge mer honung. Kanske är risken för svärmning lite mindre när drottningen har mer utrymme för äggläggning, men det finns så många andra faktorer som påverkar svärmlusten.

Vi rekommenderar drönarutskärning för att bekämpa varroan på försommaren. Det är lite tidigt än, men du kan lära dig mer här. Det är inte svårt, men viktigt.

Håll koll på varroan. Lägg ett varroainlägg i kupan och kolla nedfallet. Om det faller ner mycket kvalster nu i maj, så har du ett starkt angrepp. Det måste du göra något åt, annars dör dina och dina grannars bin. Kontakta vår någon av våra bitillsyningsmän, så får du hjälp. Om samhället känns svagt, titta på bina. Håll ögonen öppna för bin med deformerade vingar. Det kan du lära dig mer om här.

På söndag träffas vi i vår föreningsbigård. Då pratar vi mer om det här och allt annat. Vädret ser ut att bli fint som vanligt. Välkomna!