Har ni sett vad som är på gång? Vi har mer raps än någonsin på öarna och den är precis på väg att börja blomma. Det här är viktigt för oss biodlare att ha koll på, för rapsen är en lite speciell gröda.

Raps ger mycket nektar. Om man har starka bisamhällen i anslutning till rapsfält och vädret blir bra, så kan man få väldigt mycket honung på kort tid. Det är viktigt att se till att du har tillräckligt med skattlådor på kuporna så att bina har plats att lagra honungen.

En annan viktig sak med rapshonungen är att man måste skörda och slunga den tidigt. Rapshonung kristalliseras väldigt fort och om man inte slungrar houngen i tid, kan det hända att den kristalleras i vaxkakorna och då får man aldrig ut den. Var beredd på att du kan behöva slunga honung redan i slutet av maj. Man brukar säga att rapshonungen ska slungas när 1/3 av cellerna på ramarna i skattlådan är täckta.

Honung i vaxkaka

När den väl är slungad, kan rapshonungen vara lite svår att sila. Små kristaller täpper till silen. Skrapa försiktigt med t.ex en slickepott på insidan av silen, så börjar houngen att rinna igenom igen.

Lycka till!