Slutskattning

Den 30:e juli träffades vi i föreningsbigården för årets näst sista söndagsmöte. På agendan den här gången, stod slutskattning och varroabehandling. Den här skattningen gav 110 kilo, som Helena, Reine och Bengt har slungat hemma hos Bengt. En del av den här honungen kommer att säljas på vår cafédag på slottet i september.

Vi kollade att alla samhällen hade en äggläggande drottning. Varroanedfallet sedan förra gången var på en hanterbar nivå, utom i samhälle 4, där vi hade väldigt mycket nedfall. Det kan mycket väl vara resultatet av den varroabehandling med myrsyra som gjordes i den här kupan tio dagar tidigare.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”21″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_masonry” size=”180″ padding=”10″ ngg_triggers_display=”always” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Foto: Lilly Kristensen

Varroabehandling med myrsyra

I år testar vi korttidsbehandling med myrsyra i samtliga kupor. Vi behandlar nedifrån och gav därför 60ml 60% myrsyra till samtliga kupor, utom vår avläggare, som fick 30 ml. Vi observerade kuporna under ungefär en halvtimme. Det var lite oroligt och i kupa 1 satt en del bin på utsidan, men vi beslöt ändå att fullfölja behandlingen. Temperaturen var 23-24 grader men vi hade oroat bina genom skattningen, så vi bedömde att det var därför dom var på utsidan.

På kvällen kollade Helena och Reine kuporna. Nu satt fler på utsidan, så behandlingen avbröts i alla kupor efter 4-6 timmar.

Efter sex dagar kollades alla kuporna för att kontrollera att ingen drottning hade omkommit av behandlingen. Alla drottningar bedömdes vara OK.