Det kändes tomt i söndags. Vanligtvis är vi många som träffas på våra bigårdsmöten och det surras både i kupor och bland glada biodlare. Istället var vi betydligt färre som möttes upp den 19 mars och gick igenom våra samhällen. Tyvärr är det ett nödvändigt ont att tillsvidare ställa in de öppna mötena pga viruset Corona.

Samtliga samhällen har utvecklats väldigt fint och kändes starka. Alla hade gott om både ägg, öppet och täckt yngel. I några av samhällen syntes täckta drönarsceller och i det starkaste samhället syntes t.om en drönare nöjt spatsera omkring bland damerna. Varje samhälle fick en skattlåda och spärrgaller för att de inte skulle känna sig trångbodda.

Tyvärr har vi även i år besök av myror som stör våra samhällen och nedfallet av varroa är lite för högt. Vi kommer att behandla samtliga samhällen så att vi håller varroan i schack och då får vi ta bort skattlådorna så länge behandlingen pågår. Det är viktigt att vi alla med bin på Mälaröarna har koll och behandlar mot varroa. Är du osäker så kan du läsa mer om behandlingsmetoder här på hemsidan.

Trots varroa och Coronavirus så är vädret iallafall fantastiskt och det är underbart att se naturen vakna till liv och bina ge sig ut för att samla pollen och nektar. Här ser vi en dam besöka en dvärgtulpan och fylla pollenbyxorna fylla.