Kontroll av varroa

Vi räknade varroanedfall och kupa 1, 2 och 3 hade totalt endast två varroa som vi såg med blotta ögat. Kupa 4 däremot hade ca 50 i nedfall men kupa 5 hade mkt mindre, ungefär 10-20.
Kupa 5 fick ju en extra Apiguard i våras som verkar ha gett resultat. På grund den extra behandlingen har vi bestämt att inte ta någn honung från kupa 5 i år.

Avläggare

Lennart hade råkat ut för röveri och stod utan bin så en avläggare gjordes från kupa 1, 2 och 3. Ytterligare en avläggare gjordes med bin från huvudsakligen kupa 4 i syfte att få ned antalet varroa. Denna avläggare blir vår nya kupa 6 i föreningsbigården.

Skattning

En mindre mängd honung, endast några kilo, skattades. Inför nästa skattning fick kupa 1, 2, 3 och 4 spärrgaller ovanpå den andra yngellådan.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”17″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_slideshow” image_crop=”0″ image_pan=”1″ show_playback_controls=”1″ show_captions=”0″ caption_class=”caption_overlay_bottom” aspect_ratio=”1.5″ width=”100″ width_unit=”%” transition=”fade” transition_speed=”1″ slideshow_speed=”5″ border_size=”0″ border_color=”#ffffff” ngg_triggers_display=”always” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Foto: Lilly Kristensen

Material

Bengt har lånat ut en botten till en kupa och vi har tagit ett tak hemifrån till föreningens nya avläggare, kupa 6. Dessutom är en botten på sista versen. Helena kommer därför på att köpa in två bottnar och ett tak. Säg gärna till om det är något annat vi behöver så beställer hon det samtidigt.

Drottningbyte nästa gång

I kupa 5 bestämde vi oss för att byta drottning kommande söndag. Detta pga. kalkyngel och ojämn placering av yngel.
Föreningen köper därför en drottning av Bengt.