Vi har en lite annorlunda sommar i år igen. All blomning är tidig och vi har haft en period med torka. Men draget är inte slut. Efter regnet vi har fått den senaste tiden blommar vitklövern och linden är på gång, så om vi får en bra kombination av värme och lite regn emellanåt, så kan det flöda in nektar ett par-tre veckor till.

Honung. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra, www.bubbelbubbel.se

Honungsskörd

Förhoppningsvis har ni gott om honung i kuporna och om den är mogen, går det naturligtvis bra att ta hem den och slunga. Man måste inte slunga honungen samma dag som en del påstår. Kakorna kan vänta några dagar på slungning utan problem. Om du har varmt i ditt slungrum, så går det lättare.

Du kan läsa mer om slungning här.

Svärmperioden är över

Normalt sett ska svärmperioden vara över för den här gången. Fortsätt se till att bina har gott om utrymme, för om det blir för trångt kan dom få för sig att svärma ändå. 

Förbered varrobehandling

Tänk redan nu igenom hur du tänker behandla din samhällen mot varroa. Vi har ju fått lära oss den hårda vägen vad som händer om man har en varroabehandling som inte riktigt räcker till. Det är bra om du kan göra en sensommarbehandling runt månadsskiftet juli-augusti i samband med att du skattar den sista honungen. Det kommer att komma tydliga riktlinjer här på vår hemsida inom kort, så att du vet hur du ska göra för att ge bina dom bästa förutsättningarna inför vintern.

Behandling med myrsyra är en av metoderna som kan användas. Det kan du läsa mer om här.

Tänk också på att din varroabehandling inte bara gäller dina bin. Om varroan tar överhand och ett samhälle dör, kommer andra samhällen i närheten att komma dit och få med sig kvalster hem. Vi måste hjälpas åt.

Söndagen den 29/7 får vi besök på vårt söndagsmöte av Preben Kristiansen, som är bisjukdomskonsulent. Kom och lyssna på honom och ställ frågor och lär dig mer. Preben besökte oss förra året och hans föredrag var väldigt uppskattat. Man behöver naturligtvis inte vara medlem för att komma och lyssna. Alla är välkomna.

Förbered invintring

Det är ingen dum idé att redan nu se till att köpa hem foder för invintringen. Vi har några medlemmar som köper hem foder och säljer vidare. Håll utkik i mailen.