En tidig sommar

Vädret gick direkt från vinter till sommar och viken majmånad vi har haft. Bina verkar ha jobbat på bra, för dom har redan lagrat 10-20 kilo honung, vilket är ovanligt för att vara så tidigt på säsongen. Nu behöver vi lite regn så att inte resten av blomningen torkar bort.

Ligg gärna steget före bina med skattlådor så att det hela tiden finns utrymme att lagra inkommande nektar.

Svärmning

Nu är det högsäsong för svärmning. Det finns en del sätt att minska risken för svärmning. Se till att ha unga drottningar och ge bina ordentligt med utrymme att lagra sin honung i. Om du hittar drottningceller i yngelrummet kan du vara säker på att samhället förbereder svärmning. Om drottningcellerna är täckta kan det hända att svärmen redan gått iväg.

Ett bra sätt att förhindra svärmning hittar du här.

Det är bra om man har tänkt till i förväg hur man ska ta reda på eventuella svärmar. Man behöver en bra låda att fånga svärmen i och en tom kupa att hälla svärmen i om man lyckas fånga den.

Kan man skörda honung i maj?

Om du har mycket honung i dina kupor och vill ta hem den och slunga den, så kan du  naturligtvis göra det. Se bara till att honungen är mogen. Minst 2/3 av cellerna ska vara täckta och det ska inte stänka om man skakar honungsramarna. 

Biodlare. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra, Färingsö, Ekerö. www.bubbelbubbel.se

Röveri

Att bina rövar honung händer ju oftast på våren och hösten, när det är flygväder men saknas blommor. Men det händer faktiskt vissa år att det kommer en svacka i draget i början av juni och då kan det hända att svaga samhällen och avläggare rövas. För att göra det enklare för bina att försvara sin kupan, kan du minska ner flusteröppningen till ett par centimeter, precis som vi gör när vi fodrar bina på hösten. Om du har en avläggare som inte har foderreserver – håll ett öga på den och ge dom lite sockervatten om dom känns lätta.

Biodlare. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra, Färingsö, Ekerö. www.bubbelbubbel.se

Varroabekämpning

Nu under sommaren är drönarvaxutskärning ett bra sätt att hålla antalet kvalster nere. Här kan du läsa allt du behöver veta om det.

Håll gärna koll på varroa-nedfallet under hela sommaren med hjälp av varroagaller. Om du har mycket kvalster i kuporna, ta hjälp av våra bitillsyningsmän. Du hittar dom här.

Nästa möte i föreningsbigården

Söndag den 3:e juni träffas vi i föreningsbigården vid Ekebyhov. Vi kollar läget i kuporna och befolkar dom tomma kuporna med nya avläggare.