Hej alla Mälaröbiodlare. Här kommer lite bisurr för slutet av april.
 
Bisäsongen närmar sig och om dina bin har klarat vintern är det bara att gratulera. Nu är det viktigt att du har dina grejer klara. Handskar och bidräkt och alla dina andra biodlingsverktyg ska vara hela och rena. Skattlådorna ska vara förberedda och spärrgallren också om du använder såna.

Skattlådor på

Så fort maskrosorna börjar blomma, kan du sätta på dina skattlådor. Maskrosorna brukar i vanliga fall börja blomma runt första maj här på öarna. På ett starkt samhälle kan du sätta på två skattlådor på en gång om du vill.

Foder 

Det är fortfarande viktigt att du håller koll på fodret i kuporna. Tänk på att maj kan bli kallt och regnigt och det behövs lite reserver vissa år. Om kuporna känns väldig lätta, kan det behövas stödfodring. Det kan du läsa mer om i vårt förra bisurr.

Nya bin till er som förlorat samhällen

För er som förlorat era bin i vinter – ni är inte ensamma. Det ser ut som att hälften av alla bisamhällen på öarna har dött i vinter. Vi vet ännu inte vad orsaken är, men vi jobbar hårt med att hitta vad det beror på så att vi kan lära oss och slippa såna här stora förluster i framtiden. Vi ger naturligtvis inte upp, tvärt om! Vi ska gå från bidöd till biliv.
 
Nu finns det en plan för hur vi ska ersätta de förlorade bina. Göran Sundström, som har ganska många samhällen på Färingsö, kommer att producera skaksvärmar och Bengt Haglund kommer producera drottningar till svärmarna och göra avläggare för försäljning. Avläggarna kommer vara klara runt midsommar och då har dom fem ramar med bin och en äggläggande ungdrottning som är född i år. Rätt skött, blir detta ett starkt och friskt samhälle att invintra under sensommaren. Avläggarna kommer att kosta 2500 kronor styck.
 
Allt detta naturligtvis under förutsättning att bina, naturen och vädret samarbetar.
 
Vill du köpa avläggare, kontakta Bengt Haglund på telefon: 070-775 5183 eller email: Bengt.haglund@telia.com