Hej allihopa.

Mars närmar sig sitt slut och ni kanske har känt precis som jag att den här vintern aldrig vill ge sig. Här kommer lite tips om vad man behöver tänka på den här tiden på året.

Nu skördar du vad du sådde i höstas

I höstas invintrade du ett starkt, friskt samhälle med en frisk drottning och tillräckligt med foder för att klara hela hösten, vintern och våren, eller hur?

Bina har tillbringat vintern i en tät och hel kupa med ventilation i botten och ett skydd framför flustret så att inte mössen har kunnat smita in och bygga bo, eller hur?

Du skötte varroabehandlingen i slutet av sommaren, så att samhället hade minimalt med kvalster inför vintern, eller hur?

Alla andra biodlare inom två kilometers avstånd skötte också sin varroabehandling, så att dina bin inte drog hem deras varroakvalster, eller hur?

Om svaret är ja på alla de här frågorna – grattis. Chansen är god att du hittar ett välmående samhälle när du tittar in i kupan för första gången. Om inte, så finns ändå chansen att dina bin klarar sig, men du har inte gett dina bin de bästa förutsättningarna för att växa sig starka och samla mycket honung i sommar.

Bråka inte med bina i onödan

Bisamhället bygger upp sin styrka den här tiden på året. Var inte där och stör bina i onödan. Om du absolut måste titta in, så vänta till en solig dag när det är 12-13 grader ute. Lyft upp en ram i mitten av yngelrummet och kolla att det finns lite öppet och täckt yngel. Det är allt du behöver veta. Då vet du att det finns en drottning. Om du inte har en drottning, så finns det ändå inte mycket du kan göra åt saken i mars.

Stödfodring

Lyft försiktigt på kupan för att känna efter om samhället har foder. Det är fortfarande många veckor tills bina kan hämta nektar i naturen. Om kupan känns för lätt, kan du behöva stödfodra samhället. Det gör du på precis samma sätt som vid invintringen. Ge bina en blandning av 50/50 socker och vatten eller Bifor om du har. Glöm inte att man alltid ska minska flusteröppningen till ett par centimeter när man fodrar bina. Det gör man för att minska risken för röveri.

Minskad flusteröppning på bikupa. Melting snow. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra, Ekerö, www.bubbelbubbel.se

Om du måste stödfodra, så snåla inte. Ge samhället åtminstone fyra kilo socker. Du vill ju inte behöva stödfodra igen i början av maj om det blir en kall och regnig vår.

Bort med mus-skyddet

Om du har haft ett mus-skydd framför flustret under vintern, så ska du ta bort det nu. Det fyller ingen funktion längre och om det sitter kvar, hindrar det bina från att vårstäda kupan.

Myror

Myror kan vara ett problem på våren och försommaren. Myrr kan hjälpa till att hålla myrorna borta, men kom ihåg att det är ett gift och du vill inte att bin ska komma i kontakt med det.

Vad gör jag om bina har dött under vintern?

Döda bin. Melting snow. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra, Ekerö, www.bubbelbubbel.se

Om bina har dött av svält, så sitter dom med huvudet före inne i cellerna. Om det inte ser ut så, så kan det vara bra om någon av våra bitillsyningsmän kollar det döda samhället. Kontaktuppgifter till våra bitillsyningsmän hittar du här.

Förbered dina skattlådor

I början av maj ska skattlådorna på. Se till redan nu att du har dina skattlådor klara med fina ramar och att du har spärrgaller om du tänker använda det.

Årets första möte i föreningsbigården

Söndag den 8:e april har vi vårt första möte i föreningsbigården. Hoppas vi ses då. Välkomna!