Om ditt samhälle bara står stilla och inte utvecklas, kan det vara ett tecken på att du har en dåligt drottning. Det finns en rad goda skäl till att se till att ha bra drottningar i sina samhällen.

När ska man byta drottning?

Dåligt temperament

Bi gadd stick

Aggressiva bin förtar mycket av glädjen med biodling. Om man inte kan gå fram till kupan utan att bli påflugen och stucken, ska man överväga att byta drottningen.

Temperamentet är ett arvsanlag och något som varje seriös drottningodlare selekterar på i sitt avelsarbete. När den nya drottningens arbetsbin tar över i kupan, får man snällare bin som är mycket trevligare att arbeta med.

Dålig utveckling

Föreningsmöte med Mälarörnas biodlarförening vid Ekebyhovs slott. Biodling på Ekerö. Fototgraf Mats Andersson Stenhamra www.bubbelbubbel.se

Samhällen som inte utvecklas är ett problem. Man får ingen honung och dom kräver ofta mer arbete än ett fungerande samhälle. Ofta är orsaken en drottning som inte håller måttet. Genom att byta ut henne kan man få samhället att piggna till och biodlingen blir mycket roligare.

Drottningen kan vara gammal eller dåligt parad. Hennes äggläggning är inte på topp och samhället ökar aldrig i styrka. Ett svagt samhälle blir gärna sjukt och ofta övergår det i ett drönarsamhälle, dvs ett samhälle där drottningen inte längre lägger befruktade ägg och man får äggläggande arbetsbin. Då är det ofta för sent att sätta till en ny drottning och det slutar med att samhället dör, vilket leder till både kostnader och merarbete för att sanera kupan.

Svärmdrottningar

Honungsbin svärm

En drottning som svärmat året innan, eller som är dotter till en drottning som svärmat året innan, bör alltid bytas ut. Hon har visat att svärmning ingår i hennes anlag och man bör därför byta ut henne.

En drottningodlare väljer sitt avelsmaterial noga och väljer naturligtvis bort svärmande drottningar bland sina avelsdrottningar.

Kalkyngel

I ett samhälle som visar tecken på kalkyngel ska drottningen också bytas ut. Det löser problemet.

Men är det inte för dyrt?

En ny drottning kostar en slant, men låt inte snålheten bedra visheten. Vad kostar det att sköta ett samhälle som inte ger någon honung och i värsta fall dör? Kosta på dig en fin drottning och biodlingen blir så mycket mer njutbar. Om du säljer fem kilo extra honung har du betalat din drottning.

Hur byter man ut sin drottning?

Vi kommer inom kort att publicera ett inlägg om hur man går till väga för att byta ut sin drottning. Viktigast är förstås att man beställer sin nya drottning. Drottningodlarna har ofta svårt att producera tillräckligt med drottningar, så det är hög tid att beställa redan nu. Här på Mälaröarna använder vi Carnica-bin (Krainer), så det är en Carnica-drottning du ska beställa. Här nedan hittar du en lista på drottningodlare du kan vända dig till.