Hej alla biodlarvänner.

Söndagen den 29 september ansvarar biodlarföreningen för caféet på Ekebyhovs slott. På programmet står äppeldag i parken samt Konstringen varför vi förväntar oss många kaffegäster.

Caféet är öppet mellan 12.00 och 16.00.

Vi tar tacksamt emot hjälp med allt från bakning till hjälp i köket och servering. Gällande bakning så finns det särskilda recept för Ekebyhovs slottspaj (äppelkaka) och kladdkaka samt havrebollar. I övrigt får man välja att baka vad man vill men inget får innehålla nötter. Lägg gärna med en innehållsförteckning. Om någon kan tänka sig att baka glutenfritt så vore det toppen.

Vi räknar med att många av er kan vara med, men för att det inte ska bli för många vissa tider och kanske ingen alls andra, vore det fint om ni meddelar vilken tid enligt nedanstående schema som skulle passa er bäst.

10:00 – 12:00 Iordningställande av Café samt öppna 4 pers.

12:00 -14:00 försäljning, påfyllning av bakverk, koka kaffe och diska. 4 pers

14:00 – 16:00 försäljning, påfyllning av bakverk, koka kaffe och diska. 4 pers

16:00 – ca 17:30 Diska och städa, lämna nyckel

Bakverk som behövs:

8-10 Ekebyhovs slottspaj (se bifogat recept).

6 kladdkakor2 glutenfria kladdkakor

75 bullar

Chokladbollar, olika småkakor, sockerkakor/muffins

Hör av er om ni har möjlighet att hjälpa till och berätta vad ni kan tänka er att bidra med till Helena på fam.wennerberg@telia.com alternativt sms på 070-341 59 99.
HälsningarMälaröarnas biodlarförening

Äppelpaj från Ekebyhovs slott

Ingredienser: Äppelpaj från Ekebyhovs slott. Portioner: 12-16 bitar

Pajdeg:
500 g smör
13 dl (780 g) vetemjöl
4 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver

Fyllning:
20 mindre äpplen, cirka 1.800 g
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Denna äppelkaka har bakats på Ekebyhovs slott i många år, och räcker till många fikasugna gäster. Nästan alla svenska äpplen passar att använda i pajen, blanda gärna flera sorter, både söta och syrliga. Det går bra att halvera satsen.

1. Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner mjöl, socker, salt och bakpulver i smöret och blanda ihop till en deg. Tryck ut två tredjedelar av degen i botten av en stor bakplåtspappersklädd långpanna.

2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i ganska tjocka ringar eller rejäla klyftor. Lägg ut äpplena i flera lager i långpannan. Varva lagren med kanel och socker och smula resten av pajdegen ovanpå äpplena. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i 35–40 minuter. Låt svalna och njut med massor av vaniljsås.