Corona-året 2020 avslutas med årsmöte som även det blir annorlunda, för vi får inte träffas. Vi brukar ju ha en föreläsare men det blir ingen i år. Istället ska ni få någonting som är kanske ännu bättre. Det här är Ian Steppler. Han är biodlare i Manitoba, som ligger i centrala Canada.

Ian har en kanal på YouTube där han berättar om sin biodling på ett väldigt pedagogiskt sätt. Klimatet där han bor påminner om vårt, men det är lite mer extremt med varmare somrar och bistrare vintrar. Man kan lära sig mycket av hur han jobbar men man får ta hänsyn till att hans klimat skiljer sig lite från vårt. Han har visserligen 1.200 – 1.500 samhällen i sin biodling, men han poängterar ofta att hans sätt att sköta bina skulle vara detsamma om han bara hade två kupor, även om han förstås skulle använda en annan utrustning då.

Skötsel

Här pratar Ian om sitt skötselschema för biodlingsåret och hur han håller yngelrummet i en låda för att göra sin biodling enkel och kunna ha jämnstarka samhällen under säsongen. Han gör avläggare och delar samhällena för att ligga steget före och undvika svärmning.

Skörd och slungning

Här får man se hur de skördar honung och hur slungningen går till. Det är förstås väldigt annorlunda mot hur vi som har bara en handfull kupor gör, men väldigt intressant. De skördar honung från 500 kupor i veckan.

Varroabehandling

Hans varroabehandling är annorlunda den vi använder. Han har inte så många andra biodlare i närheten, så han är inte så beroende av hur andra biodlare i närheten sköter varroabehandlingen. Bina får Apivar (Amitraz) på våren och sen använder man oxalsyraförångning på hösten. Här förklara han sin varroastrategi.

Här visar han hur de jobbar med oxalsyraförångning.

Det här är uppenbarligen ett arbetssätt som fungerar där han bor, för han har inga problem men varroarelaterad bidöd.

Avläggare

Här förklarar han hur de jobbar med avläggare. De har ett snabbt och säkert sätt att göra avläggare från starka samhällen.

Drottningodling

De odlar sina drottningar själva och här kan man se hur de gör.

Fodring

De har två olika sätt att fodra bina, dels med hinkar, som påminner om vi använder Bifor, och dels i öppna matningsstationer. Matningsstationerna använder de bara där det inte finns andra biodlare i närheten. Här berättar han om det.

Övervintring

Det här är annorlunda mot hos oss. Han övervintrar alla sina bisamhällen inomhus. 1.200-1.500 fraktas hem och ställs i en stor lokal över vintern.

Se hur det fungerar här.